App Store Google play
Logo HorizontalWoltLogo

Hírek

Csokoládé a modern cukrászatban

2025. január 30. (csütörtök)
A csokoládéé volt a főszerep a keszthelyi VSZK-ban. A legjobb cukrász tanulók közül tizenketten vehettek részt Jakabfi Dávid workshopján. A mestercukrásztól számos olyan fogást elleshettek, amelyekre iskolai körülmények között kevés vagy egyáltalán nem jut idő. A fiatalok figyelmesen és lelkesen hallgatták a mestercukrászt és követték az utasításait. A diákok legfontosabb feladata  a csokoládétemperálás technikájának elsajátítása volt. Ez ugyanis elengedhetetlen a bonbonok vagy a tökéletes táblás édességek elkészítéséhez. A tanulók a legújabb trendeknek megfelelően dubai csokit állítottak össze. Jakabfi Dávid lépésről lépésre vezette végig őket a folyamaton.  A fiatalok többségének most először volt lehetősége kipróbálni ezt a módszert. „Én dubai csokit csináltam most, és megpróbálhattam a temperálást is, az volt a kedvenc részem egyébként. A tölteléket is mi csináltuk, és nagyon élveztem az egészet.” - mondta Boncz Viktória, a ZSzC Keszthelyi Vendéglátóipari Technikum tanulója. Jakabfi Dávid nevét nem csak itthon, hanem nemzetközi cukrász körökben is ismerik. A modern cukrászat egyik éllovasa, és szívesen adja át tudását az érdeklődőknek. Az elmúlt években nagyon sokat változtak az alapanyagok, így például a vaj helyett előszeretettel használnak mascarpone-t, a tej helyett pedig tejszínt. A mestercukrász kiemelten szeret fiatalokkal foglalkozni, megismertetni velük a szakma szépségét, illetve azt, hogy mennyi lehetőséget rejt magában a cukrászat. A saját maga által kidolgozott technikákat is megmutatta a VSZK tanulóinak. „Olyan sorozatnak kezdtünk neki, ami a modern cukrászat bemutatásával foglalkozó projekt született meg a VSZK-val, és az ÁKK-val együtt összefogásban, ahol a gyerekeknek próbálunk motivációs tréninggel felhívni a figyelmet a szakma szépségére, illetve a haladó cukrászat bemutatására. Az első ilyen állomás a csokoládé megismerése, kémiai, fizikai tulajdonságai, amiket a mai napon a gyerekek elsajátítanak, illetve a nagy trendet behozó dubai csoki, amit sikerül ma nekik elsajátítani és megtanulni.” - emelte ki Jakabfi Dávid mestercukrász. Az egész délelőttös program a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum, a Nyugat-Balatoni Ágazati Képző Központ és a Keszthelyi Vendéglátóipari Technikum összefogásával jött létre. Cél az volt, hogy minél több fiatalnak tegyék vonzóvá a szakmát, illetve a keszthelyi intézményt, amely a Dunántúl legmodernebb tankonyhájával rendelkezik. A workshopot az Ágazati Képző Központ finanszírozta, Jakabfi Dávid pedig a szakképzési centrum hívására érkezett Keszthelyre. „Nagyon tehetséges szakembernek tartom vagy tartjuk, és megkerestük Dávidot – már láttuk, hogy felívelő pályán van erősen – hogy vajon vállal-e olyat, hogy eljön ide hozzánk a VSZK-ba, belefér-e a programjába, hiszen olyan elfoglalt, rengeteget van külföldön, könyveket ír, egyre újabb és újabb dolgokat hoz létre a szakterületén. Nagy örömünkre szolgált, amikor az én személyes megkeresésemre azt mondta, hogy nagyon szívesen eljön, és több alkalommal itt a VSZK-ban a gyerekekkel foglalkozik és tanítja őket.” - tájékoztatott Vizlendvai László, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója. Az Ágazati Képző Központ célul tűzte ki, hogy széleskörű szakmai fejlődést biztosítson a tanulóknak. Ezért a tervek szerint a sorozat folytatódik, és a jövőben más szakmákban is szeretnének képzést indítani. Regman Karola - Keszthelyi TV

Képek