Programok

Logo HorizontalWoltLogo

Irodalmi estek a Balatoni Múzeumban: Irodalmi Jelen

Balatoni Múzeum
2015-03-26., 18:00

Március 26-án csütörtökön 18 órai kezdettel az Irodalmi estek a Balatoni Múzeumban – beszélgetések, előadások és könyvbemutatók mai magyar szerzőkkel című programsorozat 2015-ös évadának első alkalmán, az Irodalmi Jelen folyóiratot mutatja be két szerkesztője, Hudy Árpád és Boldog Zoltán, Egy irodalmi folyóirat lehetőségei és esélyei a XIX. században címmel.

Az Irodalmi Jelen független irodalmi lap, amely három formában jut el az olvasókhoz: elektronikus újságként, nyomtatott folyóiratként és újságmellékletként. Feladatának tekinti az összmagyar irodalom képviseletét, hagyományainak ápolását és változatosságának bemutatását. A világ minden táján – elsősorban a történelmi Magyarország területén – élő magyar költők, írók és műfordítók műveinek közlésével minél szélesebb olvasói rétegnek kíván jó minőségű irodalmat közvetíteni. Kohéziót teremt kortárs és klasszikus, anyaországi és határon túli, fiatal és érett irodalom között, és teret ad a nemzetek és kultúrák közötti átjárásnak is.

Hudy Árpád (Arad, 1955.) újságíró, nyelvész, az Irodalmi Jelen olvasószerkesztője.A Babeş–Bolyai Egyetemfilológiai karán magyar–orosz szakot végzett (1979).1986-ban az NSZK-ba szökött, ahol politikai menekült státust kapott. 1988-tól egészen annak megszűnéséig, 1993-ig a Szabad Európa Rádió magyar adásánál dolgozott. 2000-től 2004-ig a Nyugati Jelen c. aradi napilap németországi tudósítója, 2001-től Münchenből szerkesztette az újság az év novemberétől megjelenő irodalmi mellékletét, az Irodalmi Jelent. Boldog Zoltán (1984) 2008-tól az Irodalmi Jelen szerkesztője és újságírója. Élete jelentős részét egy Békés megyei faluban,Kunágotán töltötte. Jelenleg Szegeden él, ahol elvégezte a magyar és történelem szakot, azóta középiskolában tanít. Első kötete: Kihez beszél ez a faszi? – tárcák egy szegedi írótól címmel 2012-ben jelent meg.