Programok

Logo HorizontalWoltLogo

RESTART - Tóth Tamás kiállítása

Balatoni Múzeum
2018-02-03.- 2018. 03. 31.


A nagy kanyarok és váratlan élethelyzetek után Keszthelyen otthonra talált festőművész, Tóth Tamás ("Tott") 2018.02.03 és 03.31 között megtekinthető, „RESTART” című kiállításával veszi kezdetét a Balatoni Múzeum 2018. évi időszaki kiállítás-sorozata.

A változatos témájú, egyéni és társadalmi problémákat boncolgató, olykor nyersen kifejező, máskor rejtett üzenetekkel teli képek festője így mesél életének egyes korszakáról:

„Egy év mesterképző elvégzése után Kazincbarcikára kerültem. Újságot, televíziót csináltunk, szakkört vezettem, festettem, zenéltünk... Néhány évig remekül éreztem magam, amit az aktív alkotó munka és néhány jól sikerült kiállítás megrendezése is bizonyít.

Később újra Budapesten próbálkozom. Utazunk, zenélünk, éjszakázunk, gyakran teszem próbára szervezetem "képességeit". Néha festek is... Sorozatos pályamódosítások, küzdelem, kísérletezés, mélység és magaslatok megismerése teszi próbára az ezt követő éveimet, energiámat. A számtalan újrakezdés, kudarc és "vastaps" mellett különleges élethelyzetek és élmények fűszerezték a fáradságos hétköznapok megélhetési kényszerét.

Az alkotói fejezetek közötti több éves leállások, pályaelhagyások torzították - néha előzménytelenül, látszólag folytonosság nélkül - az egymást követő megfogalmazásaim jellegét.

A kilencvenes évek végén Leányfalura költözöm. Ekkortól inkább a társadalomkritika, az emberi gyarlóság, az esszenciális keresése, s a velem történtek megfestése jellemzik alkotói attitűdömet.

A XXI. század elején családot alapítok. Optimizmusom erős. A nyugodt háttér, a fiam (Farkas) és a kislányom (Hédi) első megnyilvánulásainak csodája, egy stabilabb értékrendet, bátorságot és talán több bölcsességet kölcsönöz minden cselekedetemhez, ideértve piktúrámat is.

Közben új otthont találunk Keszthelyen. A gyerekek szépen cseperednek, s alkotó kedvem is termékeny időszakát éli. Ebben az időszakban – és azóta is – sokat vagyok vízen, ami külön jót tesz a szabadságvágyamnak.

Régóta keresem a „gyeplőt” mely kezemből kicsúszott. Költözés, kezelések, új tervek, új kép címek. Re-startnak nevezem az évet. Remélem lehiggadok és dőlnek belőlem a képek!”

A kiállítás megtekinthető: 2018.02.03-2018.03.31.